TOP09 chce zachovat extrémní množství heren a přístrojů, SZ navrhuje nulovou toleranci

Praha, 18. 9. 2013 – Na zítřejším zastupitelstvu Hlavního města Prahy bude projednáván návrh nové vyhlášky o „regulaci“ hazardu. Namísto toho, aby Praha přestala být evropským rájem hazardu, navrhuje rada složená výhradně z členů TOP09 ponechat v Praze přes 300 heren a kasin. Zelení to odmítají a proto předložili podle zákona o hlavním městě Praze petici, která požaduje na nulovou toleranci. Tento podnět bude projednán na zítřejším zastupitelstvu. Zveme všechny občany, ať přijdou zítra říci osobně zastupitelům, co si o návrhu na zachování více než 300 heren myslí.

Zastupitelstvo začíná ráno v 9 hodin, bod o změně vyhlášky je 28. a bod projednání petice 29. Přijde tedy na řadu patrně pozdě odpoledne (ale zastupitelé mohou ráno ještě s programem libovolně šachovat). Nejlepší je přijít proto na fixní čas 12.30, kdy je v programu jednání napevno zařazen třičtvrtěhodinový bod dotazy a podněty občanů. Do něj je ovšem nutno se šikanózně přihlásit hned v 9:00.

Petr Štěpánek, předseda pražských Zelených: „TOP09 návrhem vyhlášky prokázala, že je skutečně stranou hazardu. Ve chvíli, kdy díky rozhodnutí ÚS mohl počet heren klesnout na nulu či na jednotky, navrhuje TOPka v podstatě zachování statu quo. Na papíře zmizí sice 700 míst pro provoz hazardu, hlavně z hospod, ale na celkový počet automatů a gamblerů nemá toto snížení praktický vliv. Do zbylých stovek heren a kasin se vejde bez problémů několik tisíc automatů a rulet a světově unikátní ráj hazardu tak zůstává zachován. Pouze se od menších provozavatelů v barech a hospodách přesune do rukou několika hlavních baronů hazardu. Doufáme, že zastupitelé ostatních stran na tento návrh nepřistoupí a budou pro razantní omezení.“

Matěj Stropnický, místostarosta Prahy 3: „V zimě minulého roku jsme udělali chybu, že jsme se nechali starostkou Hujovou (TOP09) a zástupci hazardu obalamutit, že je potřeba zachovat nějaký počet kasin, aby nevznikaly černé herny. Tento argument se ukázal jako naprosto lživý. Od té doby se pokoušíme na úrovni městské části toto stanovisko změnit, ale bohužel se nám to doposud nepovedlo. Máme taky pochybnosti o tom, jak čisté bylo vybrání zrovna těch 7 kasin, které naše část bohužel navrhuje. Například kasino na nám. Jiřího z Poděbrad stojí těsně vedle kostela, což porušuje podmínky, které dostaly městské části od rady hlavního města.“

Čestmír Dolejšek, Praha 13, expert SZ na boj s hazardem: „Pokud zítra nulová tolerance neprojde, Zelení se budou nadále snažit jak na úrovni celé Prahy, tak na úrovni jednotlivých městských částech, aby se situace zlepšila a Praha byla postupně městem bez hazardu. Kampaň proti hazardu spojíme s kampaní do komunálních voleb a uvidíme, zda voliči budou volit ty, které jim veřejný prostor zapleňují hernami, nebo ty, kteří se je snaží nechtěného hazardu zbavit.“